top of page

Welke soorten paardenwandelingen zijn er?


In België worden jaarlijks talrijke buitenritten georganiseerd door manèges, ruiterclubs en verenigingen. Benamingen zoals koetsentochten, paardenwijdingen en rally’s worden vaak door elkaar gebruikt. Als ruiter of menner kan dit verwarrend zijn. Wat is nu eigenlijk het verschil?


De traditionele paardenommegang

Paardenommegangen en processies zijn in vele parochies in België een jarenlange traditie. Ze worden ook wel ‘paardenwijding’ genoemd omdat aan het begin of het einde van de rit een zegening door de priester plaatsvindt aan de kerk van het dorp. Zowel ruiters als koetsen verzamelen dan aan het startpunt om op een vast tijdstip samen te vertrekken voor een wandeling doorheen de parochie en de omliggende velden. Omdat een paardenommegang tussen de 5 en 10 kilometer is en deze altijd in stap gebeurt, is deze ideaal voor ruiters of menners die het graag rustig houden. Sommige paarden kunnen het wel spannend vinden als ze niet gewend zijn om in een grote groep paarden te wandelen of als het tempo te laag ligt en ze af en toe moeten wachten onderweg.


Een begeleide wandeling

Zo’n wandeling in groep hoeft niet altijd gepaard te gaan met een paardenwijding of een ceremonie. Vele manèges organiseren regelmatig begeleide buitenritten in groep. De grootte van de groepen ligt soms op voorhand vast, maar dat is niet altijd het geval. Ook het tempo of de afstand kan verschillen. Bij deze wandelingen is het dus belangrijk om je vooraf goed te informeren zodat het niveau van de rit past bij dat van jou en je paard.


Een paardenrally of koetsentocht

Voor wie houdt van langere afstanden, rijden in eigen groep en op eigen tempo zijn er paardenrally’s en koetsentochten. Dit zijn ritten van 25 tot 30 kilometer met verschillende drank- en eetstops onderweg. In principe zijn paardenrally’s en koetsentochten hetzelfde, aangezien een koetsentocht vaak ook toegankelijk is voor ruiters en een paardenrally ook voor menners. Ruiters en menners vertrekken wanneer ze willen en kunnen zorgeloos op eigen tempo rijden door de pijltjes te volgen.


De betere paardenrally’s of koetsentochten onderscheiden zich door hun extra aandacht voor een natuurlijke omgeving en een hoog percentage onverharde paden. Ook aparte routes voor ruiters en menners zijn aangenamer zodat ruiters en menners elkaar onderweg weinig of niet verhinderen.


Uiteraard bestaan er ook veel varianten: zo heb je ook rally’s met kortere en langere afstanden, avondrally’s en rally’s met opdrachten onderweg.


Kies de juiste wandeling voor je veiligheid

Het is duidelijk dat niet elke wandeling geschikt is voor iedere ruiter of ieder paard. Sommige wandelingen kunnen bijvoorbeeld fysiek te zwaar zijn voor jou of je paard om medische redenen, of misschien omdat je paard een tijdje stilgestaan heeft en te weinig conditie heeft. Andere wandelingen kunnen dan weer te spannend zijn voor sommige paarden of ruiters. Om ongevallen te vermijden is het dus belangrijk om je goed te informeren zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.

821 weergaven0 opmerkingen
bottom of page